实用英语语法精华班  
第30节 构词法  
主讲人:徐国庆  
针对训练  
.完成句子  
用括号内所给词的适当形式填空  
.I was supposed to arrive at the airport on time.________  
fortunate),I was held up by the heavy traffic jam.  
答案】ꢀUnfortunately  
.Therefore,when they become older they are  
_______(able) to do any other kind of work.  
答案】ꢀunable  
1
(
2
_
3.Very early the next morning,amazingly,we got  
completely satisfied in a totally________________ (expect)  
way.  
答案】ꢀunexpected  
.I won't do the purchase because the price of this  
dress is ________________ (reason).  
答案】ꢀunreasonable  
4
5.Job ________________ (apply) need to show their ability to  
be both organized and flexible in taking on many tasks at the  
same time.  
答案】ꢀapplicants  
.All facts are the source of ________________ (conclude).  
答案】ꢀconclusions  
.However,most ________ (science) agree that EQ has a lot  
to do with ________(educate).  
答案】ꢀscientists;education  
6
7
8
.Excellent oral and written _________ (communicate) skills in  
Chinese and English are of ________________ (important).  
答案】ꢀcommunication;importance  
.Fresh fruits and vegetables can provide much of our daily  
_______________ (require).  
答案】ꢀrequirement  
0.It is your ________________ (free) to do what you want after  
9
_
1
class.  
答案】ꢀfreedom  
1
1.As is known to us all,the Entrance Exam is a great  
_______,and the students are ________ (compete).  
答案】ꢀcompetition;competitors  
2.I am ________________ (grate) to you for your help.  
答案】ꢀgrateful  
3.He gave me some ________________ (construct) suggestions.  
答案】ꢀconstructive  
_
1
1
1
4.A jury's decision in a court case must be absolutely  
_______________ (object).  
答案】ꢀobjective  
5.He devoted much money to building schools in  
_______________ (mountain) areas.  
答案】ꢀmountainous  
_
1
_